Alanya Dental Service – Tandlæge i Alanya
Oba Mah.23160 Sok.No:22 - Alanya Mandag - Lørdag 09:00-19:00 +90 530 099 33 25

RODBEHANDLING

En rodbehandling er en procedure, der renser for råd i tandroden og pulpa. Under en rodbehandling fjernes den inficerede nerve og pulpa. Derefter renses og forsegles tandens indre. Derefter anbringes en restaurering (f.eks. en krone eller en fyldning) for at genoprette tandens anatomi og funktion. Hvordan ved du så, om du har brug for en rodbehandling? Her er 5 måder at se, at du måske har brug for en rodbehandling.

1. Vedvarende smerter

Stærke smerter ved at tygge eller bide eller smerter i munden, som ikke forsvinder (f.eks. når du sover), kan være tegn på en inficeret eller død tand. Enhver uforklarlig tandpine bør undersøges for en infektion, da det kan være nødvendigt med en rodbehandling.

2. Følsomhed

Tandfølsomhed er et almindeligt tandproblem, der er kendetegnet ved en pludselig, skarp smerte, som forværres af visse stoffer eller temperaturer, men som er midlertidig. Men når følsomheden varer ved længe efter indtagelse af varm eller kold mad eller drikkevarer, kan det være et tegn på betændte blodkar eller nerver på grund af infektion. Din tandlæge vil sandsynligvis anbefale en rodbehandling i dette tilfælde for at lindre smerten.

3. Hævet tandkød

Hvis du bemærker hævet tandkød eller nogen hævede bump på dit tandkød, kan det være tegn på en inficeret tand eller en absces. Det hævede tandkød er typisk smertefuldt at røre ved, og hævelsen varer ved. Betændelse og rodbehandlingssmerter kan være skyld i det, som vil kræve behandling med en rodbehandling.

4. Dybt forfald

Dybt forfald er den vigtigste årsag til, at patienter har brug for en rodbehandling. Når et hulrum er forsømt i for lang tid og bliver stort nok, kan det trænge ind i dit pulpa-kammer eller din nerve. Hvis bakterier kommer ind i dette kammer, forårsager det smerte og nogle gange en infektion. Som følge heraf er en rodbehandling nødvendig for at redde din tand og mindske smerten.

5. En flækket eller knækket tand

En flækket eller knækket tand kan betyde, at din tand enten er blevet inficeret efter et traume mod den, eller at der er så meget karies, at det har fået tanden til at flække eller knække. Uanset hvad, er det nødvendigt med en rodbehandling for at redde den resterende tand.

Det er vigtigt at tage fat på rodbehandlingen, fordi infektionen kan sprede sig til din blodbanen og forårsage sundhedsproblemer i andre dele af din krop.


En rodbehandling kan være nødvendig, hvis der af den ene eller anden grund er gået betændelse i en nerve i en tand. Det kan være meget smertefuld at have betændelse i tandnerven, og det er vigtigt at behandle betændelse i en tanden, hvis det ikke skal skabe følgesygdomme i munden.

En rodbehandling er ofte nødvendig, hvis der for eksempel er gået hul i en tand, og det ikke er blevet behandlet. Her vil hullet skabe en betændelsestilstand, som kræver en større behandling. Betændelse i tandnerven kan også opstå, hvis man har knækket en tand, og det ikke behandles. Her kan der på samme måde gå betændelse i roden, så det bliver nødvendigt med en rodbehandling.

Med en rodbehandling kan vi erstatte den betændte nerve med et materiale, som fylder hele nervekanalen ud. Når nerven er erstattet vil vi sætte en plastfyldning eller en krone på tanden, så tanden bliver stærk og beskyttet igen.

Det er en af de større behandlinger at få lavet en rodbehandling, og afhængigt af hvor betændt området er, kan det være en mere eller mindre kompliceret behandling. Det er også forskelligt, hvor godt man er i stand til at redde den betændte tandnerve og tand. Det afhænger af det enkelte menneskes rødder og kanaler i munden. Ofte er det muligt at fjerne betændelsestilstanden i tanden i første behandling, men hvis det ikke lykkes, kan det være nødvendigt at få foretaget en rodspidsoperation. En god forebyggende pleje og en hurtig behandling i tilfælde af caries eller en knækket tand er derfor det allervigtigste at være opmærksom på, hvis man vil undgå store tandbehandlinger og operationer.

Når vi foretager rodbehandlinger sørger vi altid for at give dig en lokalbedøvelse, så det ikke gør ondt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.